Botermop

Met de Botermop zit je gebakken!

Botermop, goudse mop, weespermop, suikermop of stroopmop. Ze hebben allemaal een ding gemeen: de vorm en suikerrandje. Het koekje is aan de onderkant ongeveer 4 cm breed en loopt taps toe naar boven waar het koekje 3,5 cm breed is. Het randje heeft een laagje kristalsuiker. De Goudse mop was en is een ronde mop die in het buitenland bekend staat als Gâteau sec de Gouda. Het is een koekje met een zoete, zachte smaak dankzij de toegevoegde vanille.

Snel navigeren:
Meer over Botermop
De ingrediënten van Botermop

de Oorsprong van de Botermop

De oorsprong is onduidelijk, we weten dat in bijna elke streek en zeker in elke stad bakkers waren die hun eigen mop ontwikkelde. De moppen die we nu beschrijven is steeds op een boterdeeg gebaseerd. De andere moppen, zoals stroop mop en weesper mop komen later aan bod.

Meest voor de hand liggende afwijking was de hoeveelheid boter en de bijbehorende prijs.We weten bijvoorbeeld dat boter in sommige streken een status symbool was, des te meer boter je gebruikte, des te rijker men was. Pas later, toen men minder boter kon gebruiken kwam men tot de conclusie dat een specifieke verhouding tussen boter, suiker en bloem een koekje ingrijpend van structuur, smaak en dus beleving gaf.

De boter in een koekje zorgt voor binding en het vloeien van een koekje. Boter is in deeg hard waardoor het deeg de juiste structuur heeft. En in de oven smelt de boter waardoor het koekje kan gaan vloeien. Concentraat is al gelijk vloeibaar, dus hierdoor wordt het deeg veel te slap om het deeg te kunnen verwerken. Bij botermoppen worden pillen gerold en heb je goed stevig deeg nodig.

We willen graag de naam gebruiken voor wat het is, botermop. Een mopje van met name boter.
Boter is vet en puur vet is vaak niet lekker , althans wij eten geen klomp boter voor de lol. Als je boter in de juiste verhouding zet dan gebeurt er iets anders. De boter zorgt er dan voor dat het koekje een ‘zachte brosheid’ heeft. Als je het koekje eet dan smelt de boter zachtjes weg, voeg je, zoals wij, dan een vleugje citroen toe dan is het ‘vettige” weg en blijft een smaakvol koekje over.

Een ander specifiek onderdeel van het koekje is dat het een zogenaamde snijkoek is.
Er zit veel hand werk aan dit koekje, zo worden de koekjes met de hand door de suiker gerold. Dit zorgt voor een lekker bros en krokant randje.

Proefpakket bestellen?

Contact

Bakker Kees

Nieuwe Leliestraat 77
1015 SK Amsterdam

Koek bestellen?
Bakker Kees bellen!

Wat dit koekje zo onweerstaanbaar maakt

Je treft onze koekjes al bij:

Deze website maakt gebruik van koekies om de gebruikerservaring te verbeteren. Voor meer informatie kunt u het privacybeleid bekijken.