Koggetje

Met de Koggetje zit je gebakken!

Een van onze bestsellers is het Koggetje, een dun klein koekje gemaakt uit een beslag met stukjes gekarameliseerde suiker erin. Het koekje is gebaseerd op een beslag wat in dit geval betekent dat de bakker, nadat het beslag is gemaakt de stukjes gesuikerde karamel door het beslag heen draait. (Kun je je indenken wat dat betekent als jij dit zelf zou doen met je arm? Grote draaiende bewegingen maken om de stukjes gekarameliseerde suiker aan het fijne beslag toe te voegen?)

Zonder deze stukjes karamel is het een fijn bros boterachtig koekje met een vanille smaak. De verfijning van het koekje komt echt door de karamel. Dit geeft een bite, je moet op die stukjes kauwen. Omdat we ervoor kiezen om door de karamel boter te verwerken is het geen harde suiker geworden maar een iets zachtere variant. Op deze wijze kun je het koekje elegant opeten. Naast een goede smaak is uitstraling ook van belang, je zou kunnen zeggen dat je ook met je ogen “eet”. Door de karamel iets donkerder te kleuren geeft het een mooi kleurverschil met de zacht gele kleur van het Koggetje, dit zorgt voor een mooi aanzicht op het schoteltje.

Snel navigeren:
Meer over Koggetje
De ingrediënten van Koggetje

de Oorsprong van de Koggetje

Wat het verhaal wel grappig maakt is de ontstaansgeschiedenis van de naam Koggetje. De naam komt naar vernoeming van een Katholiek Amsterdamse banketbakker die een wedstrijd won voor het verzinnen van een nieuw koekje. Hij deed in een beslag stukjes nougat. Omdat hij een leuke naam wilde hebben voor de jury koos hij voor een vernoeming naar het oude wapen van Amsterdam om zo het koekje aan de stad te kunnen verbinden. In het oude wapen is een schip (kogge) zichtbaar. 

Omdat de Banketbakker aan het gilde van Katholieke banketbakkers verbonden was, konden zijn collega’s er ook gebruik van maken. De Banketbakkers die niet gelieerd waren aan het Gilde gebruikten Nogatine als naam om zodoende ook gebruik te kunnen maken van het koekje. 

De verhoudingen tussen de verschillende grondstoffen zijn uitgekiend, immers om het koekje mooi te laten vloeien tijdens het bakken moeten de verhoudingen wel goed zijn. Je kunt je vast voorstellen dat als we teveel meel of teveel boter zouden gebruiken dit een te grote invloed op de smaak zal hebben. En juist het samenspel tussen de verschillende smaken is zo belangrijk. De later toegevoegde karamel zorgt voor een fijne smaakbeleving. Je proeft een rijke volle smaak zonder dat het “zwaar valt” Dit maakt dat je gerust nog een tweede koekje kunt pakken.

Proefpakket bestellen?

Contact

Bakker Kees

Nieuwe Leliestraat 77
1015 SK Amsterdam

Koek bestellen?
Bakker Kees bellen!

Wat dit koekje zo onweerstaanbaar maakt

Je treft onze koekjes al bij:

Deze website maakt gebruik van koekies om de gebruikerservaring te verbeteren. Voor meer informatie kunt u het privacybeleid bekijken.